
Trzeci dzień Festiwalu Nauki zakończył się w niezwykłej scenerii, ponieważ hasło spotkania – KAWIARNIA NAUKOWA – również było wyjątkowe. Festiwalowa publiczność spotkała się więc w Klub Muzyczny Scena, gdzie w swobodnej atmosferze, rozmawiano o bardzo poważnych tematach – nadziejach i obawach związanych z organizmami modyfikowanymi genetycznie, czyli GMO.
Ponad 50% społeczeństwa nie wie dokładnie czym jest GMO. Tezę tę potwierdzili prowadzący spotkanie: prof. Magdalena Fikus (Przewodnicząca RUN PAN), prof. Paweł Golik (z Instytutu Genetyki i Biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego) oraz prof. Jacek Hennig (z Instytutu Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk). Wydaje się zatem, że to właśnie brak informacji na temat GMO, wywołuje tak skrajne dyskusje społeczne. Jak podkreślili goście Festiwalu Nauki – spożywamy GMO w setkach produktów codziennego użytku, choćby w pokarmach, nie mając często świadomości modyfikacji. Co istotne – gdybyśmy chcieli całkowicie wyeliminować produkty z GMO, to pozbawilibyśmy się wielu leków stosowanych m.in. w terapiach nowotworowych.
Uczestnicy Kawiarni otrzymali ogromną dawkę wiedzy, przekazanej w znakomitej formie. Prowadzący mówili m.in. o tym, że modyfikacje genetyczne roślin i zwierząt nie są zjawiskiem nowym, że towarzyszą ludzkości od tysiącleci. Była mowa także o prowadzonych badaniach produktów z GMO i o nieuchronności modyfikacji organizmów z uwagi na problemy cywilizacyjne XXI wieku. Nie zabrakło również kwestii dotyczących ruchów sprzeciwiających się jakimkolwiek ingerencjom w żywność – jednak jak podkreślili członkowie RUN PAN – należy uświadomić sobie, że sprzeciw wobec upraw GMO istnieje w krajach bogatej Europy i USA, gdzie istnieje raczej nadprodukcja żywności. Należy jednak inaczej spojrzeć na kraje Afryki, czy Azji, gdzie rolnictwo chętnie korzysta z upraw zmodyfikowanych, które diametralnie zmieniają warunki funkcjonowania uboższej części społeczności.
Jak zgodnie potwierdzili goście XI Festiwalu Nauki, spotkanie w Kawiarni Naukowej służyć miało przed wszystkim zdobyciu niezbędnej wiedzy do prowadzenia dyskusji nad GMO, która toczy się od wielu lat. Wiedzy, która wpłynie na formułowanie własnych, dobrze uzasadnionych opinii.
UWAGA! Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Cookies wykorzystywane są do prawidłowego funkcjonowania strony oraz w celach statystycznych. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce.
Po więcej szczegółów odwiedź naszą "Politykę prywatności"